Certifikace
Přístup k bezpečným a výživným potravinám je základním požadavkem pro spotřebitele na celém světě. V souladu s tím výrobci potravin významně investují do snížení rizik spojených s vystavením spotřebitelů kontaminovaným nebo nebezpečným potravinám. Snahy výrobců zajistit bezpečnost svých potravinářských výrobků mají dopad na všechny aspekty dodavatelského řetězce a představují podstatnou část celkových výdajů na výrobu potravin.
Od roku 2020 je společnost PUZS certifikována dle normy IFS Food, verze 8.
IFS Food je globálně uznávané schéma iniciativy Global Food Safety Initiative (GFSI) pro certifikaci bezpečnosti a kvality potravinových produktů. Poskytuje rámec pro management bezpečnosti, pravosti a kvality potravin napříč celým dodavatelským řetězcem, od výroby po distribuci.
Certifikát – PDFSeznam alergenů v potravinách
Označování alergenů je legislativně stanoveno na datum 13.12.2014 v souladu s potravinovým právem. (EU – 2000/13 do 13.12.2014 a pak nahrazena 1169/2011 EU článek 21, ČR – Vyhláška 113/2005 Sb. O způsobu označování potravin a tabákových výrobků, § 8 odstavec 10).
Předpisy stanovují specifické požadavky na označování alergenových složek, u kterých je vědecky prokázáno, že vyvolávají u spotřebitelů alergie nebo nesnášenlivosti představují nebezpečí pro zdraví. Je tedy požadováno, aby veškeré složky byly zřetelně označeny názvem příslušné alergenní složky, pokud není přímo v názvu potraviny nebo jídla.
Seznam alergenů v potravinách – PDF
Prohlášení o přítomnosti GMO a alergenech – PDF